AutoČlánky

Jak používat klimatizaci v autě a nezvýšit spotřebu

Pořád za jízdy dumáte jak nejvíce ušetřit a přitom se v autě neuvařit ? Klimatizace, ať už pouze manuální je dnes ve výbavě kdejakého auta nižší třídy. Zde jsou rady.

Klimatizaci spouštějte jen při vysokých rychlostech

Mimo obec je jízda se zapntou klimatizací úspornější variantou než jízda s otevřenými okny. Otevřená okna narušují obtékání vzduchu kolem auta a odpor vzduchu vůči autu je větší. To nás stojí více paliva.

Ve městě naopak okýnka dolů

Je jasné, že pokud zrovna stojíte v koloně, otevřená okna vám nepomohou a místo smažení se v autě, tu klimatizaci prostě zapnete. Zde je přežití dležitější než ušetřit pár korun. Pokud ale projíždíte obcí 50tkou, je to něco jiného.

Před jízdou v rozpáleném autě, otevřete na chvíli všechna okna

Když přijdete k rozpálenému autu, ekonomicky dává větší smysl na chvíli otevřít všechna okna nebo dveře a nechat rozpálený vzduch uniknout ven, než se snažit tento vzduch ochladit klimatizací.

S klimatizací zapínejte vnitřní oběh

Pokud zapnete klimatizaci, zapněte s ní i vnitřní cirkulaci vzduchu. Zmenšíte tím množství vzduchu které musí klimatizace ochladit a kýžený efekt se dostaví dříve.

  • Nenastavujte klimatizaci na příliš nízké teploty, teplotní šok pro vaše tělo po vystoupení z auta vám zařídí týden až dva v posteli.
  • Nenechávejte foukat klimatizaci přímo na svoje tělo, nechte klimatizaci foukat třeba na přední sklo a nedávejte ventilátor naplno. Vyhnete se tak zdravotním potížím s krční páteří a bolestmi v krku.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..