Auto

Výměna ventilátoru topení – Škoda Octavia 1

Ventilátor topení a klimatizace u Škody Octavia 1. generace. V tomto článku, se vám pokusím popsat, jak ventilátor demontovat a vyměnit jej za jiný. Pokud vám fungují jen některé stupně foukání, nejspíše není problém ve ventilátoru, ale v předřadném odporu, který se nachází hned vedle a vyndat ho musíme tak jako tak.

Kde se ventilátor topení nachází

Pro výměnu ventilátoru není nutné rozdělávat celou palubní desku. Jeho výměna je poměrně jednoduchá. Nachází se přímo za kastlíkem spolujezdce a tak nás od něj dělí jen pár šroubků a masáží zad od manželky.

Demontáž pěnového odstínění

Padneme na kolena a přímo pod kastlíkem spoluzedce najdeme pěnovoé odstínění, které drží na plastových šroubcích. Stačí rozdělat a odehnout, aby nepřekáželo.

Demontáž kastlíku

Stačí otevřít kastlík a odmontovat 3 šrouby, které uvidíte hned po otevření v horní části. Pro odmontování zbylích dvou šroubků, už budete muset na kolena ke kastlíku ze spodu. Jeden šroubek je nalevo, druhý napravo. Je k nim poměrně špatný přístup. Když máme všechny šroubky venku, kastlík opatrně celý a zavřený vyndáme. Zde je potřeba dát si pozor abychom neutrhli konektor světýlka v kastlíku. Opatrně stiskněte jenom “packy” po stranách a konektor vysuňte. Nyní už můžeme kastlík odentat úplně.

Demontáž předřadného odporu

zdroj: https://iAutodily.cz
Předřadný odpor ventilátoru topení – Škoda Octavia 1/I

Nyní už vidíme samotný ventilátor. Abychom ho ale vyndali, je potřeba ještě rozdělat jeho předřadný odpor, který se nachází pod ním a je přidělán ve svém víku. Ze spodu ho drží dva šroubky, které je potřeba odmontovat. Je zde poměrně špatný přístup a možná bude potřeba posvítit si baterkou. Nezapomenout odpojit konektor odporu.

Nyní už nahoře na ventilátoru odpojíme konektor a směrem dolů ho vysuneme opatrně ven. Dejte přitom pozor na okolní kabely. Ventilátor na sobě má plastovou úchytku pro kabely, ze které je třeba kabely nejdříve vyndat.

Kde koupit ventilátor topení

Máte několik možností, kde jiný ventilátor topení pro škodu Octavia 1/I sehnat. Vaše první kroky by měli vést na nejbližší vrakoviště, kde použitý ventilátor seženete (když budete mít štěstí) za 300 až 400 kč. Pokud štěstí nemáte, uchýlil bych se na internet. Spousta lidí jej prodává. Zde je otázka, jak moc jim zle věřit, že to co vám přijde bude funkční. Plus je potřeba počítat s tím, že zaplatíte poštovné. Zamyslete se tedy nad tím, jestli si spíš rovnou nepřiplatit a nenakoupit v některém z eshopů.

Jeden myslel na “Výměna ventilátoru topení – Škoda Octavia 1

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..