Technologie

Jak nejlépe využít potenciál AdBlocku (jak na něj)

Adblock, doplněk do internetového prohlížeče Chrome. Velice rozporuplný doplněk každodenní práce na PC. Napadlo mě, že zde zveřejním důvody, proč si myslím, že ho nestačí jen tak vypnout nebo zapnout. Proč je vlastně důležité efektivně pracovat s výjimkami.

Jak už jsem napsal, Adblock má za úkol blokovat hlavně reklamu na webu. V dnešní době se ale bohužel, čím dál tím více stává, že zamezí funkcionalitě i jiných částí stránky, než jenom reklamy a celou jí tak říkajíc rozbijí.

Dalším a mnohem větším problémem je, že většina Vámi takto blokovaných webů z reklamy žije a funguje. Je to jejich jediný příjem. Z reklamy u článků jdou peníze na redaktory a na HW provoz webu. A pokud na takovouto stránku přijdete se zapnutým Adblockem, je to jako by jste zrovínka vykrádali sámošku a chudákovi staré paní prodavačce drželi na hlavě velký černý pytel na odpadky.

Nastavte ho tedy správně

Vždy když přijdete na některou ze stránek, která Vás obsahově velice zajímá. Adblock zkuste na chvíli pozastavit. Znovu načtěte stránku a vyzkoušejte jak moc agresivní reklama se na daném webu vyskytuje. Pokud na Vás neustále vyskakují tkz. popupy a bliká na Vás, že jste někde vyhráli přípravek na zvětšení penisu, je to problém. V takovémto případě si Adblock klidně znovu zapněte a dejte tak autorům webu najevo, že takhle to nepůjde. Pokud ale zjistíte, že se reklama pohybuje pouze mimo Vaše zorné pole, nebo Vás nijak zrádným způsobem neobtěžuje v konzumaci textů, je čas se zamyslet nad tím, jestli nechci náhodou autory podpořit tím, že jim na mě nechám vydělat pár haléřů. Vždyť mě to nic nestojí a oni dostanou peníze například už za zobrazení.

Závěr je tedy takový. Analyzujte své nejnavštěvovanější webové stránky a dobře rozmýšlejte, kde na sebe reklamu pustit a kde dát jasně najevo svůj nesouhlas s její formou.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..